Acne littekens?

Een storend litteken na een ongeval of operatie? Met de juiste behandeling is een goede verbetering mogelijk.


Littekens ontstaan na een huid­beschadiging

Acne littekens? Een storend litteken na een ongeval of operatie? Met de juiste behandeling is een goede verbetering mogelijk.

Littekens herinneren u soms aan een vervelende gebeurtenis. U wilt hier niet elke dag mee geconfronteerd worden. Daarbij kunnen littekens uw huid ontsieren. Soms veroorzaken ze pijn en jeuk. De ervaren dermatologen en huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland kunnen met verschillende technieken de klachten van oude en nieuwe littekens verminderen.

Hoe worden littekens behandeld?

Na een beschadiging van de huid, bijvoorbeeld door een ontsteking, ongeval of operatie, kan er een litteken achterblijven. Naarmate de huidbeschadiging ernstiger is zal de wondgenezing langer duren en de kans op een zichtbaar litteken toenemen. Huidcentrum Gooi en Eemland heeft verschillende mogelijkheden in huis om littekens te verbeteren en minder opvallend te maken.

Afhankelijk van wat uw huid nodig heeft kunnen we deze behandelmethoden afzonderlijk of gecombineerd toepassen.

  • Co2 laser: De gefractioneerde CO2 laser maakt minuscule gaatjes in de huid. De huid vernieuwt zich vervolgens aan de oppervlakte, waardoor de huid verstrakt en gladder wordt. Dieper in de huid zorgt de laser voor het stimuleren van de aanmaak van collageen, waardoor diepere littekens worden opgevuld en de huidstructuur verbetert. Bij verheven littekens wordt de CO2 laser ongefractioneerd toegepast. Hiermee kan een litteken laag voor laag worden afgevlakt.
  • Pulsed Dye laser: Met de vaatlaser kan de roodheid van een litteken worden verminderd. De bloedvaatjes die de roodheid veroorzaken worden door de laser verwarmd. De vaatjes worden vervolgens door uw lichaam afgebroken en opgeruimd.
  • Chemische peeling: Oppervlakkige littekens, bijvoorbeeld na acne, kunnen worden verminderd door het toepassen van een chemische peeling. De werkzame zuren in de peeling versnellen het natuurlijke proces van afschilfering waardoor de celdeling van de huid gestimuleerd wordt. Dit zorgt ervoor dat de structuur van de huid verbetert.
  • Littekenmassage en bindweefselmassage: Door specifieke massagetechnieken toe te passen op en rondom het litteken ontstaat er een betere doorbloeding en versoepeling van de huid. Klachten als pijn en jeuk nemen hierdoor af en de kleur verbetert. Een verkleefd litteken kan met massage worden losgemaakt waardoor u weer beter kunt bewegen.
  • Camouflage: Om kleurverschillen tussen het litteken en de huid eromheen tijdelijk minder zichtbaar te maken, kunt u gebruik maken van Lycogel camouflage crème. Het is mogelijk de camouflage waterbestendig te maken, zodat u er ook mee kunt sporten en zelfs zwemmen. Onze huidtherapeuten kunnen u helpen om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bereiken.

Is de behandeling voor mij geschikt?

Bij huidcentrum EMC Gooi en Eemland kunt u terecht voor behandeling van verschillende soorten littekens.

Bijvoorbeeld bij:

  • acne littekens
  • verkleefde littekens
  • strak aanvoelende littekens
  • verheven littekens
  • verzonken littekens
  • operatie littekens
  • rode littekens
  • littekens na automutilatie

Wilt u weten wat voor u mogelijk is?

Maak een afspraak voor een consult bij de ervaren huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland. U krijgt van ons een eerlijk en persoonlijk behandeladvies.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het gemiddelde aantal behandelingen is per methode verschillend.

  • CO2 laser: Over het algemeen zijn 1 à 2 behandelingen voldoende om te zorgen voor een optimale verbetering.
  • Pulsed Dye laser: Na 3 à 5 behandelingen is de roodheid meestal goed verdwenen.
  • Chemische peeling: Voor een optimaal resultaat zijn 3 à 6 behandelingen meestal voldoende. Na elke behandeling zal uw huid verder verbeteren.
  • Littekenmassage / bindweefselmassage: In het begin wordt meestal elke 1 à 2 weken behandeld. Naarmate de conditie van uw litteken verbetert neemt de frequentie van behandelen af.
  • Camouflage: In 1 sessie bepaalt u samen met de huidtherapeut de juiste kleur Lycogel en krijgt u uitgelegd hoe u de camouflage crème zelf goed kan aanbrengen.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Onze litteken behandelingen zorgen ervoor dat de structuur van de huid verbetert en kleurverschillen verminderen. Littekens die in de huid verzonken zijn worden minder diep. Verheven of verdikte littekens worden vlakker. Uw huid wordt gladder, soepeler en egaler.

Wordt de behandeling vergoed?

Deze behandelingen worden mogelijk geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. We raden u aan om dit vooraf bij uw zorgverzekeraar na te vragen. De dermatologen van EMC Gooi en Eemland zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV). Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Litteken behandeling Hilversum

Voor diverse behandelingen van verschillende soorten littekens kunt u terecht bij EMC Gooi en Eemland. Ons huidcentrum is gevestigd in Tergooi MC in Hilversum.

Meer weten?

Maak direct een afspraak voor een consult bij de huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland.



Werkwijze

1

Telefonisch contact

met de secretaresse

2

Consult

bespreek uw klachten met de huidtherapeut

3


Behandeling

door de huidtherapeut en/of dermatoloog

4


Controle

gesprek ter controle en behaalde resultaat